4. sep, 2013

Atmosfeer, Maan of Man?

Ik sla de krant op en ik lees ‘De maan heeft ook een atmosfeer’.
Ja, dat lees je goed. Maar ik las de titel als: ‘De MAN heeft ook een atmosfeer’ en dat intrigeerde me om het verder te lezen. Meestal lees ik de grote titels niet, ook op de voorpagina. Ik heb er geen verklaring voor. Ik heb nu ook geen verklaring voor het feit dat ik de Maan als Man las. Waarom zag die ene extra a niet? Ja, dat zijn onverklaarbare dingen die we aan de wetenschappers over moeten laten. Aan de psychiaters en psychologen, de ingenieus van het menselijke psyche.
Dat we het toch over de wetenschappers hebben gaat de artikel verder:

‘De Apollo astronauten berichtten er al over: er zit een rare glans om de maan, die vooral is te zien in de schemering van de zon….Bij het inslaan op het maanoppervlak ontstaat er een krater, en -jawel- stof. Stof waarvan veel in de buurt blijft van de maan. En dat is zichtbaar als de zon opkomt.’

Ja, is dat nou een nieuwe ontdekking? Potverdorie! Ruim veertig jaar geleden lande de mens op de maan en ieder zag dat er een stof was. Ook zonder de zon aan de horizon. Of vergis ik me net als daarnet, dat ik de maan voor man zag. Het kan aan mij liggen. Anders was het geen nieuws, anders gaat Nasa geen duur onderzoek starten in deze een slechte economische omstandigheden. Want als ik verder goed lees:
‘Nasa stuurt nu een 'maansatelliet' die dit stof moet onderzoeken. LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) gaat 100 dagen lang om de maan cirkelen om het stof te onderzoeken. Daarna zal de satelliet als onderdeel van het onderzoek op de maan neerstorten en ook onderdeel worden van de stoffige maan-atmosfeer.’
Dit vind ik zo grappig. Echt. Dat is toch een lachertje. Honderd dagen rond de maan cirkelen en daarna neerploffen, opgaan in de stoffige man-atmosfeer. Sorry, ik bedoel Maan-atmosfeer.
Hebben de mannen een atmosfeer? Ik weet het niet, ik durf niets erover te zeggen. Ik wil ook niet dat Nasa een satelliet rond mij voor 100 dagen laat gaan cirkelen om daarna in mijn lichaam te laten ploffen. Laten ze zulke dingen met dictators doen want die hebben zoveel vuile vieze stoffige atmosferen, bah om er ziek van te worden.