15. okt, 2013

Nobelprijs?

De Nobelprijs voor de Vrede van 2013 is toegekend aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, OPCW. De prijs is helaas net voorbij gegaan aan Malala. De Syrische president Bashar Assad heeft in een interview gezegd (misschien als grap zoals de kranten beweren) dat hij die prijs verdient en niet de OPCW. 
Dit nieuws komt op de dag dat men de opstand van de beruchte nazi vernietiging- en concentratiekamp Sibibor, die in Polen ligt, herdenkt. Een kleine groep gevangenen kwam op 14 oktober 1943 in opstand. Enkele honderden gevangenen wisten daarbij te ontkomen. Van deze hebben slechts 42 de oorlog overleefd. De Nederlander Jules Schelvis is nu 92 jaar oud. Hij was een van de bewoners van die vernietigingskamp. Twee van zijn boeken gaan over zijn verblijf en de getuigenissen van andere overlevenden. Wanneer je leest over de gruwelen die plaats hebben gevonden in Sibibor zou je elke overlevende, elk jaar, een Nobelprijs willen geven. En onze Jules Schelvis met zijn overlevingskracht en doorgangsvermogen dat hij tot hoge leeftijd strijdbaar blijft en vecht tegen de oorlogsgruwelen is niet meer dan normaal dat hij in die prijs komt. 

Natuurlijk doet OPCW goed werk door te streven naar het verbod op die wapens. OPCW trad in werking pas in 1997, tien jaar na het gebruik van chemische wapens door Saddam Hussein die begon vanaf 1987 veelvuldig te gebruik tegen het Iraanse leger en tegen de Koerden die toen zijn “eigen weerloze onderdanen” waren. Saddam mocht toen ongehinderd doorgaan met het gebruik van die wapens. De wapens die afschuwelijke beelden leverde van duizenden slachtoffers. Saddam zou misschien toen ook gedacht hebben dat hij de nobelprijs voor vrede verdiende, voor zijn moed en brutaliteit. Want hij was van zijn gelijk overtuigd net als Hitler.
Obama was ook overtuigd van zijn gelijk toen hij tekende voor het gebruik van Drone en met hem was de jury van Nobelprijs ook van zijn gelijk overtuigd en kende hem de Nobelprijs voor vrede.
Ja, de Nobelprijs. Wat is het nut ervan behalve dat de winnaar een miljoen dollar in de zak steekt? Deze redenering is misschien te kort door de bocht maar is onschadelijk en het lucht een beetje op.