4. jan, 2014

Hard straf maar van wie

'Als je niet op vrijdag naar de moskee gaat om te bidden krijg je 25 zweepslagen.' Dat is wat een bebaarde man in semi-militaire kleding in het Arabisch aan de menigte vertelt ergens in een straat, in een stad in Syrië. De video beelden zijn door een amateur opgenomen. Vervolgens zwenkt de camera naar links en er staan twee mannen met hun witte t-shirts aan. Ze krijgen de opdracht op hun knieën te gaan zitten. Twee andere bebaarde mannen die ook semi-militaire kleding dragen hebben zwepen in hun handen. De camera gaat dicht bij. Een van de mannen die zo meteen gezweept zal worden beseft waarschijnlijk niet wat hem te wachten staat. Hij werkt mee. Hij gaat rustig op zijn knieën zitten. Hij is dik en misschien denkt hij dat zijn vet de pijn door de zweepslagen tegen zouden houden niet wetende dat zijn vet geen kogelwerende vest is. De beul vouwt netjes de t-shirt van de dikke man op die op zijn knieën zit en, volgens mij in zichzelf glimlacht. Ik stop de video. Nee, ik kan niet verder kijken. Niet dat ik een zwak hart heb maar ik kan niet tegen de vernedering die zo meteen de man zal ondergaan. Of de menigte die toekijkt vrijwillig of gedwongen aanwezig is maakt me niet uit. Deze beelden laten me denken aan videobeelden die tijdens de regering van Saddam Hussein plaatsvonden, in de Koerdische steden. In die videobeelden ging niet op zweepslagen maar om openbare "feestelijke" executies. En de familieleden en verwanten van de slachtoffers moesten kijken en applaudisseren. 
Oké laten we zeggen dat Saddam Hussein zijn tegenstanders wilde hard aanpakken en hen een lesje wilde leren. Laten we zeggen dat die mannen in het verzet waren gekomen tegen de onderdrukking. Laten we zeggen dat Saddam een dictator, meedogenloos en goddeloos was en daarom zulke dingen deed en uiteindelijk zijn verdiende straf kreeg. 
Dat kunnen we niet van mensen zeggen die recent zijn gefilmd. Het gaat hier om de moslimmannen die zogenaamd Allah vrezen en Zijn wetten willen verspreiden. En de slachtoffers zijn geen verzet plegers of rebbelen. 
Heeft Allah of de profeet ooit beweerd als iemand op vrijdag niet naar moskee gaat hij 25 zweepslagen moet krijgen. Zo ja, waar staat dat? In welk boek?
Laten we zeggen dat Allah dat bevolen heeft, had hij geen rekening gehouden met zieken of mensen die op een of andere manier gehinderd zijn? En waarom is dat bezoek op vrijdag naar de moskee zo belangrijk? Wat wilden die moslimmannen in semi-militaire kleding bereiken? Angst? Dat hoefden ze niet te doen want mensen zijn heel erg bang. 
En stel dat iedereen op vrijdagmiddag naar de moskee gaat wat als die mensen in de moskee in hun hart Allah voor duivel gaan uitmaken en tijdens het bidden totaal iets anders zeggen dan wat het gebed behoort uitoefent te worden. Het gebed is toch tussen de mens en zijn schepper of niet soms? 
Kan je je voorstellen dat heel veel wijken in Syrische steden die beheerd worden door zulke beulen, Allahloze moslims ook nog hermetisch afgesloten worden door de echte Syrische militairen die geen voedsel naar die steden of wijken toe laten. En er zijn steden en weken die al maanden lang belegerd zijn door de troepen van de dictator.
Zouden die bewoners zich zo erg gezondigd hebben dat ze zo gestraft worden?
Als god of Allah of welke hemelse macht dan ook de mens op deze wrede wijze straft hoe moet de mensheid verder? Is dat goed voor het bevorderen van het geloof?