15. feb, 2014

Liefdevol naar leegte verlangen

Het is zo fijn om te zien hoe de mensen met elkaar omgaan, liefdevol. Op de aardbol is geen enkel raar wolkje aan de lucht, wat het gedrag van de mens betreft. Alleen maar liefde voor elkaar. Liefde in allerlei vormen, de dodelijke liefde. Er is helemaal geen sprake dat mensen zich aan elkaar irriteren. Mensen houden van elkaar en geven elkaar alle ruimte. De wereld leeft in een geweldige harmonie. Wij zijn zo vergevensgezind en ruimhartig zijn dat het leven bijna saai begint te worden. De woorden stress, agressie, haat en geweld bestaan allang niet meer in de woordenboeken. Deze woorden werden overbodig. 

Als de krantenbezorger twee uur later dan normaal de krant pas bezorgt raak je helemaal niet geïrriteerd. Je loopt niet heen en weer en wacht ook niet. Je heb alle begrip dat de bezorger eerst moet gaan uitslapen en dan de krant komt bezorgen. Relax. Ach, de krant is geen kop koffie die koud wordt. Als je toevallig bij de deur staat als de bezorger ontspannen probeert de krant in je deur te steken doe je de deur open en kijk je in zijn uitgeslapen gezicht en zeg je:'Goedemorgen, fijn dat u er bent. Kop koffie misschien? U hoeft u niet te haasten hoor.' De krantenbezorger kijkt je vriendelijk aan en wenst je veel leesplezier. 
'We voelen hier in Homs een leegte' is de grote kop die de krant versiert. Dat zegt de Nederlandse Pater die als 50 jaar in Syrië woont. Ja, je begrijpt hem heel goed. Van de 60.000 christenen verblijven nu maar 23. De rest is vertrokken. Ze zijn allemaal met vakantie gegaan, het grootste deel is naar de Winterspelen gegaan om van de sport te genieten. Ze zijn allemaal op de kosten van de Syrische president gegaan. De president die van zijn volk houdt zorgt dat ze naar de plek gaan waar ze er naar verlangen. De president kan er niets aan doen wanneer mensen het leuk vinden, liefdevol, met grote overtuiging en overgave elkaar naar de hemel het paradijs te sturen.
Verder lees je dat Christenen in het Centraal Afrikaans Republiek de moslims liefde vol begeleiden richting het noorden waar ze het beter zouden hebben. Je ogen raken vol van begrip. Deze liefdevolle daden zijn het gevolg van dat de moslims daar de christenen ook met heel veel liefde hebben behandeld. 
Als je verder leest zie dat we in Nederland ook een enorme behoefte hebben aan die leegte. Want in Nederland beginnen we ook met enorm veel liefde naar elkaar te kijken en wensen elkaar de allerliefste dingen toe. De Marokkaanse vrouw die in Rotterdam een wijnzaak wilde openen kreeg alle begrip van alle bevolkingsgroepen. Donaties voor haar op die zaak te laten slagen waren hartverwarmend. Ook Roelien Dekker uit Wijhe stuitte op een enorme liefdevolle begrip van het volk in Nederland. Ze kreeg bloemen en al het lof voor haar opmerking over de koning en de koningin die een beetje stijfjes naar de sporters stonden te zwaaien. Ze schreef dat onze jonge koning en onze mooie koningin moeten juichen, sportkleding aantrekken als de sporters zelf. En het aller mooiste was dat het koningspaar dat ene geluid nodig had en haar gehoorzaamde. Alle lof voor de mens van deze tijd. Ja, het is namelijk nu de tijd van de leegte. Verlangen naar de leegte zit er in!