3. apr, 2014

Vrouwelijke veiligheidstroepen gehinderd door kleding

Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Hoewel de schijn ook goed bedriegt kan ik, bij het zien van deze foto van de vrouwelijke Palestijnse veiligheidstroepen die loyaal zijn aan Hamas, niest anders concluderen dan dat inderdaad een beeld meer zegt dan duizend woorden. 

Laat ik me beperken tot de gezichtsuitdrukkingen van de dames. Helemaal links van de kijker en dus helemaal rechts op de foto zie je een vrouw met een bril nadenken. Ze houdt haar geweer half naar de grond. Haar voeten staan naast elkaar als een omgedraaide letter V die voornamelijk gebruikt wordt als een symbool van overwinning. De V van het Engelse woord Victrory. 
Waar zou de vrouw over nadenken, peinzen? Zou ze denken: 'Wat doe ik hier in godsnaam?' Zou ze denken dat vechten eigenlijk niets voor haar is. Zeker niet in die hitte en in die kleding. Aan haar gezicht lees ik fatsoen, liefde en intelligentie (nee, niet vanwege haar bril). Ik lees aan haar uitdrukking dat ze moeite heeft, zich bijna schaamt omdat ze niet op de goede plaats is. Ze onderdrukt een kleine cynische lach. Misschien denkt ze aan hoe ze daar ingerold was, dat ze het belachelijk vind om zich, als veiligheidsdier, zo dik te moeten aan te kleden en een geweer in de hand te nemen. Dat het misschien voor de show interessant zou zijn maar niet werkelijk en efficiënt is wanneer echt opgetreden moet worden.
ik geloof dat die dames in die kleding geen enkele verdediging of aanval kunnen verrichten. Het is duidelijk dat ze onder hun gewaad die op een dikke deken of een slaapzak lijkt nog meer dikke kleding dragen. Dat ze een witte hoofddoek dragen die over de schouders en borsten komt staat ook in de weg als je wil gaan vechten. En die pet bovenop de hoofddoek verlicht de last niet en laat de warmte die het zweet produceert niet transpireren. Het zweet blijft dan kleven in het hele lichaam. Ik denk dat de dames bij de eerste echte actie meer moeite met zichzelf zouden hebben dan met de vijand. 
Wat opmerkelijk is dat een van de vrouwen, de tweede van recht van de kijker en vierde van links op de foto die overigens schiet en een vechters houding heeft lijkt of ze baard en snor te hebben. Ze lijkt meer op een man dan op een vrouw. 
Voor de rest kijk maar zelf en oordeel. Misschien zie je andere dingen die ik niet zie.