18. apr, 2014

Dragen van hoge hakken is niet sexy...

De schrijfster Jessica de Jong stelt in een opinie stuk in Trouw voor een hakloze vrijdag die een bevrijding zou gaan betekenen. Ze is blijkbaar het dragen van de hoge hakken door belangrijke vrouwen beu en stelt voor dat de vijf vrouwelijke ministers van Nederland op een vrijdag lage hakken zouden moeten dragen. Terecht. Goed idee. De ministers moet het doen. Een vrouw moet indruk kunnen maken met haar intellect, haar gedrag en niet met de hoge hakken. Dat doet de Duitse machthebber Merkel wel. De eerste lady van de USA doet het ook. De laatste is zelf erg lang maar wat ik opgemerkt heb dat met name de lange vrouwen hoge hakken dragen. 

Halverwege jaren zeventig toen ik aan de universiteit van Bagdad studeerde was het een mode dat mannen schoenen droegen met hoge hakken. Bijna alle studenten en intellectuele mannen gingen hoge hakken dragen. Je denkt, ach, laat me maar ook proberen. Want de lengte in zo'n land is wel belangrijk. Ik heb een paar schoenen met hoge hakken gekocht en heb een wandeling mee gedaan in de omgeving waar ik woonde. Tijdens de wandeling begon ik me te schamen. Ik kreeg hoofdpijn en rugpijn. De hoofdpijn kwam door het piekeren en schamen maar de rugpijn door de hoge hakken. Die waren ook niet extreem hoog, het waren van die schoenen die de cowboys in de film dragen. Die schoenen heb ik na de wandeling, als cadeau, gegeven aan eenkennis die erg blij van werd en met trots ging hij die dragen. 
Als ik vrouwen met hoge hakken zie kreeg spontaan hoofd- en rugpijn. Ik begrijp wel dat ze dat leuk vinden, om aandacht te krijgen. Het is waarschijnlijk voor vele mannen sexy en misschien daarom de pornoindustrie er gebruik van maakt dat de vrouwen daar alleen maar hoge hakken dragen. Hakken die niet korter zijn dan tien centimeter.
Als een man naar een van oude zakenvrouw kijkt met hoge hakken zou hij meer aanzien voor haar krijgen? Zou hij haar sexyer vinden dan met een minder hoge hakken? Als ik de eurocommissaris Neelie Kroes zie met haar geverfde lange nagels. Als ik haar met hoge hakken zie krijg ik echt niet meer aanzien. Ik zou haar alleen maar willen horen en niet zien. Maar de vrouwen dragen hoge hakken om gezien te worden, gerespecteerd en bemind te worden. Dat neem ik aan. Als Neelie Kroes denkt dat ze met hoge hakken de seksevoelens stimuleert heeft ze het echt mis. Ik zou echt alleen maar aan de rimpels denken die haar lichaam in beslag hebben genomen. Ik zou die hoge hakken zelfs niet omperken want haar gerimpelde houd zal ik zien als de houd van een oude olifant. En dat is het enige wat op mijn netvlies zou verschijnen. Sorry, waarheid is soms gruwelijk. 
 
En nu ga ik Gabriel García Márquez herdenken. Ik ga hem misschien herlezen. Hij moet niet denken dat de hoge hakken van hem gewonnen hebben. Hoewel in deze wereld weet je maar nooit. Hoge hakken zijn voor velen belangrijkers zijn dan Gabriel García Márquez en welke schrijver dan ook.