28. mei, 2014

Wie klaagt hij, de Paus bij de klaagmuur?

De Paus, de huidige Paus staat met zijn wit/melkachtig gewaad met een wit stukje papier in de rechterhand voor de muur in Jeruzalem/quds, die bekend staat als, de klaagmuur. Het is het moment waar je ziet dat de Paus denkt:'Ik geef de fotografen de tijd en de ruimte om foto's te maken.' Blijkbaar dat het hoort erbij dat je iets op een papier schrijft en bij de muur legt of in een gleufje daar steekt. Je ziet dat het stukje papier is klein en niet netjes verscheurd. Ik zie ook geen tekst. Maar wat zou de Paus in zijn klaagbriefje hebben geschreven? Is er iemand anders die hoger dan hem op aarde en dichterbij de hemel staat? Is het niet een zak moment. Wat zouden al die gelovigen denken? Mocht hij zo denken dan is hij wel bescheiden of speelt de bescheidenheid. Als er bepaalde gleuven in de muur niet zouden staan zou je, vooral als je slechtziende was, bijna alleen maar een platte melkachtige substantie zien. Nee, niet omdat de Paus een is geworden met de muur. Maar simpelweg omdat en de muur en de Paus in wit zijn en er geen andere kleur te zien is, althans dat zie je niet op de foto. Ik zie ook, misschien zie ik verkeerd, dat de Paus iets dikker is geworden. Misschien komt het omdat ik de Paus niet zo vaak zie. Of dat terecht of niet dat doet er niet toe. Ik heb begrepen dat hij seksuele misstanden niet meer tolereert, geen enkele. Hij is het zat dat al die Gods woordvoerders op aarde zich schuldig maken aan het vergrijpen aan jonge mensen. Hij wil de ruimte geven aan de geestelijken om te trouwen. En dat zou de seksuele misbruik binnen de kerk verminderen. Wat ik af vraag is dat niet een beetje te laat? Waarom kwamen niet eerdere Pausen op het idee om de geestelijken toestemming te geven te trouwen. Wist men niet dat de mens die door seks geboren is niet zonder seks kan. Dat de heiligheid en liefde voor god de liefde voor seks niet kan overstijgen en zeker niet elimineren. Wat dat betreft doet de islam beter. De geestelijken mogen trouwen, niet een keer maar vier keer als ze dat nodig vinden en financieel opbrengen.

Deze Paus lijkt meer gevoel te hebben voor de sociale problemen. Hij bezocht de plek in Italië waar vele bootvluchtelingen proberen te bereiken en vaak een schipbreuk kregen met honderden drenkelingen als gevolg. Maar ik had een foto van hem gezien dat hij lachend naast de Argentijnse doctor stond, de dictator die veel bloed aan zijn handen had. 
Toen was hij stuk jonger en magerder. Zou dat de reden zijn?
Begrijp me niet verkeerd. Bij het zien van die foto kwamen die ideeën bij me op en ik wilde die een plek geven. In ieder geval deze Paus is actief, houdt van reizen en durft stappen te nemen. En als je niets doet kan je ook geen fouten maken of juist in dat geval wel?