30. mei, 2014

Plezier zoeken in benarde situaties

Soms wil je helemaal niets lezen, niets weten en daarmee de ellende van anderen niet op je dak halen, intens voelen. Maar je kunt je niet afsluiten, je kunt je niet uitzonderen en het geweld van de media in al haar vormen niet negeren. Sommige artikelen dringen bij je binnen, zonder er naar te vragen. Een foto trekt je aandacht en je kunt er niet om je nieuwsgierigheid heen. Je wilt niet lezen maar je leest toch. 

In de meest benarde situatie loert het plezier, dat is puur iets voor mens. De ellende van de een is het genot van de ander. 
Als ik in Spanje met vakantie ben zie ik inderdaad schaars geklede vrouwen langs de weg staan of zitten, soms alleen maar soms met zijn tweeën. Ze glimlachen naar de autorijders, ze zwaaien en de ene schud met borsten de ander met de heupen. In het laatste geval ligt eraan welke ze makkelijker kunnen schudden en of de automobilist wel of nog niet voorbij gereden. 
 
En ik lees een verslag over vrijwilligers die prostituees helpen. Ze rijden langs de wegen, pikken de vrouwen op en proberen hen medische hulp te bieden. Een verslag van de benarde situaties van verschillende, buitenlandse prostituees die in Spanje werken. Vrouwen die voor vijf euro een wip, soms zonder condoom, doen met alle gevaren van dien. En die vijf euro vinden bepaalde vrouwen veel geld. Vrouwen die voor oorlog zijn gevlucht, voor verkrachtingen om vrijheid te vinden maar in prostituee terecht komen. Vrouwen die hun kind(eren) hebben achtergelaten om te prostitueren en het geld weer aan drugs en pooiers geven. Het leven van een dergelijke vrouw duurt niet lang en niet in vrijheid.
Vijf euro is ook veel geld voor de man die ook als illegaal in Spanje woont en geen werk heeft maar aan zijn trekken wil komen door vijf euro te betalen en daarmee misschien hiv gratis meekrijgen.
Als je dat leest springen de beelden van de Afrikaanse asielzoekers die onlangs het gehaald hebben om Spanje te bereiken en dolblij uit hun dag gingen. Ze weten blijkbaar niet dat er geen rooskleurige toekomst hen opwacht. Dat ze bij aankomst in alle staten zijn, alles te doen als dankbaarheid omdat ze toegelaten worden is geen garantie dat ze goed terechtkomen of goed ontvangen worden. Hun enthousiasme zal langzaam wegebben en helaas in vijandigheid verandert. 
Vrijheid heeft ook andere kanten. Als je niet kunt slapen en geen inspiraties hebt en lamlendig op de bank zit te zappen kan je advertenties tegenkomen van vrouwen, verschillende vrouwen. Jonge vrouwen, zwangere vrouwen, oudere vrouwen, alleenstaande moeders met een (klein) kind. En het laatste maakt je misselijk. Natuurlijk mag een alleenstaande moeder genieten, zelfs van betaalde seks maar waarom per se haar kind bij betrekken? Snap je dat?