16. sep, 2014

De zwartepieten van PVV en IS...

In de bewogen zomermaanden waarin Nederland door een van de grooste vliegrampen getroffen werd, waarin ISIS leden en aanhangers tegen democratie en voor achteruitgang in Nederland hebben gedemonstreerd, waarin humanitaire rampen door de extreme moslim terroristen hebben plaatsgevonden zat de PVV leider en zijn collega's te brainstormen, misschien ergens aan een exotische strand waar de bedienden zwartepieten en zwarte wijven zijn. Ze hadden het erg druk om iets essentieels te doen, namelijk Nederland te behoeden voor een ongekende ramp, een historische ramp. Een ramp die de Nederlandse tradities aan diggelen zou gaan slaan. 

Ja, al die duurbetaalde politici hadden niets anders te doen behalve één ding: nadenken over hoe ze de Nederlandse zwartepieten gaan beschermen. Niet tegen de dood of honger maar van de zwarte kleur. Ja, de PVV komt binnenkort met een 'zwartepietenwet'. Die moet gemeenten verplichten ervoor te zorgen dat Zwarte Piet dan ook echt zwart is en blijft. Gemeenten mogen volgens het plan de sinterklaasliedjes ook niet veranderen. Wilders is erg boos, hij is ronduit kwaad over de discussie om Zwarte Piet aan te passen. Hij is van mening dat de wet is bedoeld om de Nederlandse cultuur te beschermen en hij vindt de discussie over Zwarte Piet en racisme te belachelijk voor woorden. Want het is een kinderfeest dat heeft niets met racisme te maken. 

Oké, Geert. Punt is gemaakt. Maar is dat ook een Nederlandse traditie dat Nederlandse mannen zich, zoals jij doet, blonderen? Moet je dat ook niet meenemen in jouw wetsvoorstel? Heb je wel in de spiegel gekeken? Je lijkt wel op die bruine en zwarte vrouwen die zich blonderen. Geen porem! 

Ik had eerlijk gezegd meer van je verwacht. Toen de Franse Syriëganger in Brussel het joodse museum bestormde en onschuldige mensen vermoorde hield je je in stilte. Je houdt je al heel lang stil terwijl ISIS miljoenen mensen terroriseert, duizenden vermoordt, meisjes verkoopt en journalisten onthoofd. PVV vindt dat die problemen daar opgelost moeten worden. Behoort dat ook tot de Nederlandse cultuur of is het uit: 'ach, laten ze elkaar maar daar uitmoorden.' Maar daar worden niet alleen moslims vermoord. En is een genocide gaande tegen de Christenen en Yezidies. Maar misschien zeg je: 'het zijn allemaal een pot nat.'

We leven toch in een democratisch land. Bij democratie horen verschillende meningen. Dat PVV de discussie over zwarte piet gezeur vindt is natuurlijk haar recht net als het recht dat mensen die er over "zeuren". Ze "zeuren" omdat ze er last van hebben, omdat hun kleur de bron van hun onderdrukking en ellende was en is. Niet iedereen kan snel over dingen heen zijn. 

Of je leeft in een democratie en het recht geeft aan iedereen om zich te uiten of je gaat terug in de koloniale of dictatoriale traditie, waar het recht van de sterkste geldt, en je dwingt je wil op mensen af. Met of zonder geweld. 

In dat licht bezien vraag ik me af wat het verschil is tussen PVV en ISIS? ISIS (inmiddels IS) wil de traditie van de islam van ruim 1400 jaar geleden nu toepassen. PVV wil haar doel via het democratische systeem bereiken en ISIS doet dat via extreem geweld. Het doel is hetzelfde: jezelf als belangrijkste zien en je tradities op anderen dwingen.