30. nov, 2014

Conflicten vreedzaam oplossen...

De Nederlandse filosoof Hans Achterhuis wil de conflicten in de wereld, inclusief de opmars van extreme islamitische organisaties als ISIS, vreedzaam oplossen. Hij gaat er van uit dat het westen, geleid door haar expeditie achtige religie die de missie heeft om de wereld te verbeteren door te veroveren, moet wachten tot de conflicten ter plekke, door de mensen in die landen zelf opgelost worden, net als ooit in het westen. 

Daar heeft hij volkomen gelijk. Zoals ik eerder schreef de islam is maar pas viertien eeuwen oud. Toen de christendom net zo oud was waren de religieuze conflicten ook erg gewelddadig en heftig. De islam heeft nog zes honderd jaar om die conflicten op te lossen. We moeten alleen geduld hebben. Geduld is een schone zaak. 

Ik zelf heb geduld. Ook als het meer dan zeshonderd jaar gaat duren. En ik "geniet" van al die conflicten. Die conflicten inspireren me tot schrijven, gedichten maken, bewust- en cynisch worden . Bovendien die conflicten zijn niet alleen maar ellende. Het is maar met welke bril je er naar kijkt. Met de bril van Achterhuis bekeken moeten we ook naast de vernietigingen ook het plezier van de andere partij zien en in hun schoenen kunnen staan. Als we die bril op hebben gaan we denken aan de arme jongens en meisjes die zich met enorme en explosieve liefde aansluiten om te vechten, voor hun idealen. Echter, we moeten even vergeten dat die jongeren voor 40% psychopaten zijn die graag mensen met een blinde mes onthoofden. Sterker nog we moeten hun plezier van het onthoofden van anderen begrijpen. We moeten met hen meegenieten wanneer ze de vrouwen van de Yezidies, Christenen en andere "gematigde" moslims die ze buit hebben gemaakt gaan verkrachten en als slavinnen verhandelen. We moeten wachten tot ISIS strijders van binnenuit een revolutie op gang brengen en de extremistische handelingen bekritiseren.

Ja, laten we allemaal afwachten hoe de dingen zich gaan ontwikkelen. Waarschijnlijk is onze Nederlandse filosoof een adviseur is van de Turkse president Erdogan. Want Erdogan is van mening dat het westen zich niet moet bemoeien met haar Turkse (islamitische) onderdanen. Want het westen is met haar bemoeienis maakt zich racistisch. En de democratische Turkse regering doet er alles aan om het racisme te bestrijden. Die regering bestrijdt elke racistische neigingen weliswaar niet helemaal vreedzaam zoals Achterhuis het wil maar Turkije kan het niet anders. Want de Koerden, Christenen, Armenen en anderen in Turkije zelf zijn racisten en willen blijkbaar Turkije in een paar stukken gaan delen. Dat Turkije ISIS strijders helpt en hen af en toe van uit de Turkse grondgebied laat opereren is niet meer dan racisme bestrijden. Dat bijna alle extreme moslim jongeren vanuit de hele wereld via Turkije naar het Kalifaat gaan is ook niet meer dan logisch. Turkije zit namelijk tussen twee vuren. Het vuur van het westen dat christelijk is en dus apriori arrogant en haar normen en waarden wil opdringen en tussen het vuur van de idealistische moslims die het kalifaat willen stichten en de wereld veroveren. En omdat Turkije bevriend is met het westen en lid is van de NATO kan ze niet openlijk ISIS bestrijden want ISIS verwezenlijkt haar idealen.