31. dec, 2014

Een turbulent jaar, ter land, ter zee en in de lucht!

Op de eerste dag van het jaar, elk jaar kijk ik in de ochtend naar het nieuws om te weten hoeveel slachtoffers waren te betreuren. Dat is ook de enige dag van de 365 dagen dat ik bewust doe. Voor de rest komt elke ochtend het nieuws van de doden, moorden en rampen door welke reden dan ook ongevraagd binnen. Het is natuurlijk niet fijn om je ochtend met slecht nieuws te beginnen maar het is wel een feit dat het slechte nieuws door de media eerder opgepikt en bekend gemaakt. Feit is ook dat zo lang je zelf het nieuws hoort ben je nog in leven. Je kunt niet het nieuws van je eigen dood horen, lezen of zien. En zo lang je leeft zul je het slechte nieuws moet kunnen incasseren. En natuurlijk alles went. Zelfs letten niet meer op. Soms komen bepaalde bizarre dood-gebeurtenissen die het hooft boven het maaiveld steken en daarmee onze aandacht opeisen. Zoals een klein berichtje vanmorgen op het tv journaal van NOP en RTL. Beiden berichten over een jongetje van twee jaar die zijn moeder doodschoot, met haar eigen pistool. Ooit kon gebeuren dat een man zijn pistool onder zijn kussen legde en zijn kind er mee speelde en per ongeluk een van zijn ouders doodde. Maar het nieuws van vanochtend leek of de jochie het bewust heeft gedaan. Hij was samen met zijn moeder en nog drie kinderen (broers en zussen?) in de supermarkt. Hij zocht in de tas van zijn moeder, pakte het pistool eruit, ontgrendelde dat en vervolgens schoot zijn moeder dood.

Dat kan alleen maar een Amerikaan, dacht ik. En het was inderdaad een Amerikaan. Amerikanen lopen altijd voor op de rest van de wereld, in alles. Bijna in alles. Op het gebied van wapenverbod en doodstraf lopen ze achter. En het is dan ook bijna logisch als een kind van twee met een pistool kan omgaan. Over de motieven van de moord- en/of dood-aanslag is niet bekend. Zou Amerika als eerste land ook een kind van twee jaar gaan verhoren om het vervolgens te vervolgen, misschien veroordelen tot een doodstraf? Alles kan. Niets verbaast me meer. Want als ik de heilige boeken van de drie grote religies, waarin miljarden mensen aanhangen, mag geloven dan gebeurt niets zonder de wil van de almachtige. In ieder geval zou de almachtige op de hoogte zijn van wat er gebeurt. De almachtige zou ook op de hoogte zijn van dat de Amerikaanse jochie van twee jaar het pistool van zijn moeder uit haar tas zal halen, ontgrendelen en haar doodschieten. Waarom deed almachtige niets? Dat weet ik niet. Misschien had almachtige hekel aan die 29 jaar jonge moeder. Of misschien juist andersom en daarom wilde hij haar daarboven hebben. Niet voor zichzelf maar misschien is er nu tekort aan maagden in de hemel. Want laatste tijd gaan de Jihadsiten met grote getallen naar de hemel. En het schijnt dat ze niet helemaal tevreden zijn. Dat ze niet de beloofde 72 maagden krijgen. 

In ieder geval dit jaar blijft tot en met de laatste dag spannend en eist doden, veel doden. Je zou zeggen een turbulent jaar, ter land, ter zee en in de lucht. Maar we moeten ook het positieve inzien, dat wanneer we morgenochtend naar het nieuws kijken dat we 2015 hebben gehaald. Of we het einde ervan meemaken laten we een jaartje met rust afwachten...