2. jan, 2016

Nee, Erdogan wil geen Hitler zijn;)

Erdogan zegt dat hij geen ceremonieën president wil zijn maar een president die meer macht moet hebben, een president die met een systeem werkt als Hitler deed. Ik weet niet of dat allemaal waar is maar ik ga er vanuit dat mensen die zijn uitspraken uit het Turks vertaalt hebben goede vertalers zijn. Ik keek naar de video-opname en Erdogan neemt de naam van Hitler in de mond maar ik versta geen Turks. Later zou Erdogan gezegd hebben dat hij het niet zo bedoelt heeft, dat hij een soort Hitler wordt. Of hij het bedoelt heeft of niet maakt in feite niet veel uit. Hij heeft de ambities die Hitler ook had. Hij probeert zijn ambities te realiseren en loopt over lijken. Op bepaalde punten is hij wel te vergelijken met Hitler. Hitler wilde o.a. de joden uitroeien dat wil Erdogan met de Koerden doen.
Hoe deed Erdogan zijn uitspraken en waarom? Erdogan was blijkbaar journalisten aan het antwoorden over zijn streven om meer bevoegdheden te krijgen voor de functie van de president van Turkije. Hij wil namelijk al heel lang de super president worden. Omdat hij in de verkiezingen van juni vorig jaar geen meerderheid kreeg moest hij een oorlog tegen de Koerden ontketenen om in de herverkiezingsronde van november toch de meerderheid te behalen. Hij heeft de oorlog aan zijn "eigen" Koerden verklaard, een oorlog die nu in Koerdistan al maanden woedt, met alle consequenties van dien. Zijn partij heeft gelukkig niet de absolute meerderheid behaald die van hem een super president kon maken. Daarvoor heeft hij de stemmen van andere partijen nodig. En omdat hij de Turkse mentaliteit van bepaalde Turkse nationalisten kent paait hij met die Turken die ook willen groot worden als Duitsland van Hitler. Zijn uitspraken waren, denk ik, geen foute lippenlosheid. Zijn uitspraken waren voor bepaalde Turken bedoelt die natuurlijk heel anders naar Hitler kijken dan de Europeanen. Erdogan weet ook de rol van Turkije en de moslimwereld tijdens de tweede wereldoorlog. De Turkse oppositie heeft ook niet echt gereageerd op de uitspraken van Erdogan, zeker niet afwijzend of geschokt. Dat zegt genoeg. Maar hij hoeft ook niets van zijn Europese bondgenoten te vrezen. Die steunen hem met alles terwijl ze weten dat het niet oké is. En dit "misverstandje" zal hem weer vergeven en vergeten worden. Misschien krijgt hij zelfs meer steun om snel geholpen te worden om die machtige president te worden.
De Duitse filosoof Nietzsche, die Hitler zijn filosofie misbruikte voor zijn oorlogspropaganda, zegt dat de mens is glibberig en je kunt nooit er een vat op krijgen. Dat geld voor Erdogan maar ook voor hen die hem steunen of over zijn (wan)daden zwijgen.