7. mrt, 2017

Erdogan start zijn ondergang...

'Wanneer een geit zijn dood wil versnellen gaat hij het brood van de geitenboer eten.' Dit is een oud Koerdische gezegde. Het is van toepassing op mensen die te hooghartig en te arrogant worden waardoor ze levensgevaarlijke dingen ondernemen. Ik zag Erdogan Europa bekritiseren en aanvallen omdat die niet democratisch zou zijn en beschuldigde Duitsland van nazi-praktijken. Ik hoorde en zag opdat moment Saddam Hussein spreken. Ik zag Erdogan als de Saddam van eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Erdogan begint letterlijk en figuurlijk op Saddam Hussein te lijken. toen die te hooghartig, te arrogant en te ver ging. Saddam maakte de Britse premier Thatcher belachelijk. Dat had hij niet moeten doen. Thatcher hielp hem toen, net als alle wereldleiders, tegen Iran te vechten en Irak stond toen op het punt om, naast de chemische wapens die hij werkelijk tegen Koerden had gebruikt ook kernwapens te produceren. En die belediging leidde tot Saddam's ondergang.
Nu beledigt Erdogan de premier van Duitsland mevrouw Merkel. Mevrouw Thatcher was een fenomeen, een ijzersterke leider en zo werd ze genoemd. Mevrouw Merkel is ook een ijzersterke vrouw en heeft heel veel voor Erdogan betekend en hem heeft gesteund.
De woede maar vooral de teleurstelling die ik op het gezicht van Merkel zag herinnerde me aan Thatcher toen die zich beledig voelde door Saddam. En we weten allemaal wat er daarna met Saddam gebeurde. En ik dacht:'O, o. Nooit een vrouw beledigen, vooral een vrouw op een machtspositie.' De kans is heel groot dat het te laat is voor Erdogan, dat hij echt te ver ging. Maar waarom? Wat wil hij verder bereiken? Wil hij de machtigste werfleider worden? Dat gaan hem nooit lukken! Hij is nu de machtigste in zijn land en heeft heel veel invloed in het Midden-Oosten en zelfs op de wereld maar met zijn hebberigheid om super president te worden gaat hij zijn rijkdom ondergraven. Die stap begint hij nu met het beledigen van Merkel.
Eigenlijk moet de democratische wereld blij zijn om de wolf, de echte grijze wolf te zien zichzelf ontmaskeren.