22. jan, 2021

Abdelkader Benali en 4&5 mei comité

4&5 mei comité moet goede redenen hebben om de schrijver Abdelkader Benali te vragen om 4&5 mei lezing te geven. Abdelkader Benali moet ook goede redenen hebben om de vraag van 4&5 mei comité voor het schrijven van de lezing te accepteren. Beide partijen hebben het goed bedoeld. Het gaat uiteindelijk over een belangrijke dag, de dodenherdenking op 4 mei. 

Beide partijen hebben waarschijnlijk de reacties van het publiek onderschat, natuurlijk uit positieve perspectieven. Én de schrijver en de comité hadden blijkbaar een rooskleurige bril op toen zij elkaar vonden en de buiten of de ellebogen tegen elkaar sloegen om hun samenwerking te vieren. Ze maken het nieuws wereld bekend en wachten op juichende en positieve reacties. Die komen helaas niet, althans meer negatieve reacties dan positieve.

Er ontstaan commoties. Mensen vinden de combinatie schrijver en de gelegenheid raar, althans niet passen. En daarvoor hebben ze hun redenen. Ze zoeken naar het verleden van de schrijver en beargumenteren, gebruikmakend van schrijvers citaten die vond dat te veel Joden in Amsterdam-Zuid wonen en hij als Marokkaan zich niet prettig bij voelde. De schrijver erkent wat hij zegt en geeft, volgens hem, goede redenen. Toen hij die uitspraken deed was hij en dronken en dichtbij de grens met Israël waar oorloog woedde. En hij bedoelde het als een zwarte humor.

Maar de tegenstanders die de combinatie schrijver-gelegenheid niet passend vinden leggen zich niet neer bij die uitleg. Er ontstaat een felle discussie, bijna een klein oorlogje maar gelukkig alleen met woorden.

Natuurlijk bedoelden alle partijen het goed, uit een positief perspectief. Maar helaas wat de ene partij positief vindt, vindt de andere partij niet positief. En alle partijen hebben zeker hun rededen en argumenten.

Uiteindelijk vindt de schrijver te veel gedoe en besluit zich terug te trekken. De lezing wordt gepubliceerd en niet uitgesproken. Er zijn er die dat jammer vinden. Er zijn er die dat prima vinden. En alle partijen en personen bedoelen het positief en daarvoor heeft iedereen zijn/haar “ultieme” redenen.