27. aug, 2021

EO geeft podium aan een Assyrische racist.

 

Ik ben verbaasd dat het programma ‘Oases in de Oriënt’, Erbil, Irak (uitgezonden op NPO2, op de avond van 26 augustus 2021) niet op waarheden en etnische gevoeligheden, gecontroleerd is voor de uitzending. Het is duidelijk of de kennis van de programmamaker tekort schiet of hij bewust onwaarheden ensceneerde. In het programma beweert hij dat hij met zijn ploeg niet mag filmen in het christelijke dorp Al-Qush waar het oudste kerk staat. Ik heb onlangs een documentaire gemaakt in Al-Qush en in- en rond die kerk waar tientallen toeristen aan het filmen waren.
De presentator/programmamaker Kefah Allush baseert zijn hele programma op de visie van één racistisch persoon. Hij stelt geen wedervragen bijvoorbeeld wanneer de gids stellig beweert dat de Yezidi dorpen door Koerden bezet zijn neemt de presentator dat voor kennis aan. Terwijl iedereen weet dat de Yezidi’s de oorspronkelijke Koerden zijn en hun heilige boek in het Koerdisch is en dat honderdeden Koerdische strijders sneuvelde toen de Koerden, met de luchtsteun van de geallieerden de Yezidi grondgebieden hebben bevrijd.
Dat de heer Allush geen vragen hierover stelde wekte mijn ergernis.
De programmamaker en zijn bevriende gids gaan vrolijk door en genieten van een hapje in het christelijke dorp. Daar vertelt de gids dat christelijke dorpen zijn gescheiden van de Koerden. Dat is ook een leugen. Mijn geboortedorp ligt tussen twee christendorpen.
De gids van Kefah Allush beweert dat de Koerden de christenen slecht behandelen. Hij zegt letterlijk: de Koerden zijn als de kanker. Hij zegt ook als een Koerd een stuk goud is moet je hem niet in je zak doen anders gaat hij die kapotmaken. Tot slot zegt hij: Als ik macht zou hebben roei ik het hele Koerdische volk uit’.

De presentator die de EO vertegenwoordigd en die, tot dan toe, alles wat die gids zei, voor lief nam zegt bijna lacherig ‘maar dat is toch racisme.’
De uitspraken van die racistische gids doen geweld aan de goede relaties tussen Christenen en Koerden in Iraks-Koerdistan die samen hebben gestreden tegen de onderdrukking van de Iraakse Arabische regeringen, decennia lang. Ze werden ook samen slachtoffers van de onderdrukking.

Helaas zijn er vele Christenen, Yezidi en ook Koerdische moslims die in Europa asiel vragen alles uit de kast halen om de Koerdische regering in het kwade daglicht te stellen. Natuurlijk is het niet goed te praten dat de Koerdische partijen die in zuid Koerdistan regeren meer bezig zijn met hun onderlinge strijd en het verrijken van hun partijen dan het bouwen aan infrastructuur die de toekomst van Koerdistan beter maakt. Maar ondanks dat is Koerdistan veiliger, rijker en toleranter dan de rest van Irak waar de hel van de sektarische oorlogen en armoede heerst.